100 najboljih restorana Alpe Adria regije
Ovogodišnja dodjela nagrada WINNER 100 Alpe Adria održala se na dobrotvornoj gala večeri u Restoranu Strelec u sklopu Festivala okusa 2014.
Ljestvicu WINNER 100 Alpe Adria je sastavio Restaurant Club, mreža restorana sa više od 250 udruženih ugostitelja u regiji Alpe Adria na temelju više kriterija. Kao prvi kriterij je bezuvjetna odlična kuhinja u različitim cjenovnim okvirima te iskren odnos sa strankama. Uz to, vodič uvodi novi sistem ocjenjivanja na temelju opsežnog istraživanja stranih vodiča restorana kao što su Michelin Guide, L’Espresso, Gault Millau, Falstaff i odabranih domaćih izvora, usklađenih sa mišljenjem i zaključcima uredništva Restaurant Club-a. Mišljenja izvora o svakom objektu zasebno možete naći na dnu stranica. Da bi ocjenjivanje bilo na najvišoj razini objektivnosti, u ocjenjivanje smo uključili i istraživanja te podatke web stranica koje istražuju javno mišljenje i zadovoljstvo gostiju koje je uz mišljenje uredništva konačno oblikovalo ocijenu objekta. Bez sumnje, novi sistem ocjenjivanja predstavlja realniju sliku stvarne ponude i kvalitete ugostiteljskih objekata u regiji te odbacuje nejednakosti individualnih mišljenja i ocjena.
Izbor restorana
U sveobuhvatnom istraživanju regije, u kojem su uključene cijela Slovenija i Hrvatska te pogranična područja Italije i Austrije, istražili smo 1500 restorana, na temelju brojnih preporuka. Za sve restorane u vodiču smatramo da su nadprosječno dobri, zato ocjene počinju od 4.00 i penju se do najviše ocjene u vodiču, 4.95. Ljestvica je podložna promjenama uzrokovanim promjena kroz godine i nadolazećim izazivačima. Visina ocjene ovisi o više faktora, a najvažniji su ambijent, posluga, cijena i kuhinja. Kuhinja predstavlja najvažniji faktor te je podijeljena na specijalna područja, kao na primjer nacionalnu kuhinju( talijanska, tajlandska, itd…) i u vodiču zauzimaju ocjene od 4.10 do 4.30. Višu razinu kuhinje ostvaruju kuhinje sa naglaskom na domaću pripremu uz posebne namirnice, sa eko ili bio pripremom ili nekim drugim jedinstvenim karakteristikama, čije se ocjene kreću od 4.40 do 4.60. Najviše ocjene su rezervirane za kuharske majstore, čija se jela temelje na kreativnosti i razvoju te praćenju svjetskih trendova.
Ovogodišnjih najbolje ocijenjenih dvadeset restorana je:
1 |
Obauer | AT |
4,98 |
2 |
Döllerer | AT |
4,97 |
3 |
Agli Amici | ITA |
4,97 |
4 |
Didi Dorner | AT |
4,95 |
5 |
Hubertus Johanna Maier & Söhne | AT |
4,95 |
6 |
Ikarus Hangar-7 | AT |
4,95 |
7 |
Pfefferschiff | AT |
4,95 |
8 |
Saziani Stub’n | AT |
4,95 |
9 |
Schlossstern | AT |
4,95 |
10 |
Sicher | AT |
4,95 |
11 |
Steira Wirt | AT |
4,95 |
12 |
Monte | HR |
4,95 |
13 |
Antica Osteria | ITA |
4,95 |
14 |
JB Restoran | SLO |
4,92 |
15 |
Restaurant 360° | HR |
4,90 |
16 |
San Rocco | HR |
4,90 |
17 |
Wine vault | HR |
4,90 |
18 |
Al Ferarut | ITA |
4,90 |
19 |
Altran | ITA |
4,90 |
20 |
Damir & Ornella | HR |
4,90 |
U samom vrhu nalazi se i hrvatski restaurant Zigante, koji kvalitetu ponude ocjenjenu sa vrhunskim ocjenama iz svjetskih vodiča potvrđuje i u ovom vodiču.
Restaurant Zigante smješten je u samom srcu Istre, u mjestašcu Livade, nedaleko poznate Motovunske šume – između Motovuna i Oprtlja.
U jelovniku se spajaju okusi i mirisi mora i šume, susreću tradicija i suvremenost, povezuju kulinarstvo i estetika. Prostor koji se doima kao da je lišen prolaznosti vremena i kulinarski stručnjaci koji svakom jelu pristupaju kao kreaciji samo su neki od utisaka koje ovaj ambijent pruža
RESTAURANT ZIGANTE
Livade tartufi d.o.o.
Livade 7, HR-52427 Livade
OIB: 59785996378, MBS: 1720180
Tel. +385 (0)52 664-302 Fax. +385 (0)52 664-303
Mob. +385 (0)91 4 777 410
E-mail.: [email protected]
Odgovori
Ukoliko želite ostaviti komentar, morate se prijaviti.