Dani tartufa u Buzetu
Tartuf je kralj gljiva. Ako je vjerovati povijesti, najvjerojatnije su ih poznavali i cijenili već i babilonski kraljevi, a i dan danas u gastronomiji zauzimaju posebno mjesto. Davno se primijetilo da su tartufi zaista moćan afrodizijak, a talijanski znanstvenici posebnim su kemijskim analizama potvrdili da sadržavaju feromone.
Kod tartufa nema sredine. Ili ih se voli ili mrzi. Ovi tajnoviti gomolji, koji se skrivaju pod zemljom, imaju doista posebno prepoznatljiv miris, a gastronomski stručnjaci još uvijek nisu jednoglasni o tome jesu li tartufi hrana ili začin.
Jedan od najcjenjenijih tartufa na svijetu upravo je istarski bijeli tartuf ili tuber magnatum pico, koji raste u sivom, glinenom tlu kojim obiluje vlažna Motovunska šuma kraj rijeke Mirne, nedaleko od mjesta Buzeta – mjesta tartufa. Ovdje se upravo zbog toga svake godine u studenom organiziraju Dani tartufa u Buzetu.
U periodu između 30. listopada i 1. prosinca, kada je sezona bijelih tartufa na vrhuncu, možete uživati u raznolikim jelima s tartufima po promotivnim cijenama koja nude trinaest ugostiteljskih objekata u Buzetu i njegovoj okolici. Popis svih uslužnih objekata možete pronaći ovdje, a mi vam danas predstavljamo restoran hotela Vela Vrata, koji se nalazi u našoj ponudi poklon paketa SelectBox.
Restoran je dio istoimenog hotela koji se nalazi u mjestu Buzet. U njemu poslužuju prije svega tradicionalna istarska jela koja odražavaju povijesne, geografske i klimatske posebnosti istarskog poluotoka. Jela su pripremljena od svježih sezonskih namirnica koja savršeno nadopunjuju autohtoni istarski začini, aromatične trave, šumski plodovi te istarsko maslinovo ulje.