Čokoladni souffle za sladokusce
Souffleje ili souffles mogu biti izrađeni od mnogo sastojaka, oni mogu biti slatki ili slani, sa ili bez obroka, sa ili bez umaka. Ipak, moramo se pridržavati nekih osnovnih pravila: osnova tijesta za slatke souffles se priprema s mlijekom, žumanjcima, škrobom i aromom, kod slanih je pak tijesto od bešamela, zatim brašna, mlijeka, jaja i začina. Slatkom tijestu možete dodati čokoladu, voće i ostale slatke namirnice (npr tartufe), a slane pak možete obogatiti sirom, mesom, povrćem, ribom i raznim začinima.
Recept (za 4 osobe)
Za nabujak:
– 125 ml mlijeka
– 4 žlice šećera
– 3 žlice kakao praha
– 4 žumanjka
– 2 žlice kukuruznog škroba
– 2 žlice likera (Amareto)
– nalomljena čokolada (bolje crna, zdravija je)
– 5 bjelanjaka
Za posudicu (upotrijebite model s promjerom od 20cm, lako je napraviti i manje modele)
– 1 žlica maslaca
– 1 žlica šećera
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Posudice premažite maslacem, posipajte šećerom i stavite u hladnjak.
Mlijeko ulijte u posudu, stavite na srednje laganu vatru i dodajte žlicu kakaa i šećera. Dobro promiješajte da se kaako ne nataloži u posudi. Dodajte žumanjke i 1,5 žlicu šećera. Kada smjesa postane blijedo žute boje dodajte škrob. Žumanjke predhodno zgrijte s malo mlijeka i potom sve skupa ulite u posudu. Mješajte dok ne zavrije. Kuhajte minutu ili dvije pri čemu mješate sa drvenom kuhačom. Gustu smjesu prelijte po čokoladi i mješajte sve dok se čokolada ne otopi. Prekrijte s plastičnom folijom i ostavite da se ohladi. Za to vrijeme počnite pripremati snijeg.
Bjelanjke tucite dok ne postane rahli. Dodajte žlicu i pol šećera i nastavite tući. Kada je snijeg tvrd, nježno ga umješajte u prvu trećinu tijesta, a zatim ostatak. Kada je tijesto glatko, izlijte ga u kalup. Kako bi ga pekli, postavite modele u posudu s vodom na oko 40 stupnjeva. Tako nek se peče oko sat vremena. Nakon toga pecite 20 do 25 minuta. Pospite šećerom u prahu i poslužite.
Odgovori
Ukoliko želite ostaviti komentar, morate se prijaviti.