Božićni bakalar- recept
Običaji su običaji pa gotovo da i nema blagdanskog stola na kojem se na Badnjak neće zateći bakalar.
Budući da se sprema od davnina recepata je mnogo, a svaka obitelj ima neku svoju malu tajnu ili čarobni dodatak. Na bijelo, na brudet, kuhani, dimljeni, sviježi, sušeni…kako god ga spremali, ovaj specijalitet s dalekog sjevera omiljena je riba koja će “plivati” blagdanskim stolovima.
Foto: morsko-prase.hr
Pripremili smo za vas jedan klasičan recept bakalara na brudet.
Sastojci:
600 g bakalara
100 ml maslinovog ulja
2 glavice luka
1 kg krumpira
2 češnja češnjaka
1 žlica nasjeckanog peršina
1 žlica Vegete
100ml umaka od rajčice
1 lovorov list
50 ml vina
sol
mljeveni crni papar
Priprema:
Skuhajte bakalar, očistite ga od kosti i kože te sačuvajte tekućinu u kojoj se kuhao. U zagrijanu tavu stavite ulje, dodajte tanko narezan luk i pržite ga dok ne postane staklast.
Ogulite krumpir i narežite ga kako vam najbolje odgovara, recimo na kockice. Na dno lonca stavite dio narezanog krumpira, a po njemu dio očišćenog bakalara, sve posipajte češnjakom i peršinom, prepečenim lukom, maslinovim uljem i dodajte Vegetu. Nastavite sa slaganjem redova sve dok ne potrošite sve namirnice ( zadnji red neka bude krumpir). Na kraju dodajte umak od rajčice, lovorov list, tekućinu u kojoj se kuhao bakalar te vode toliko da pokrijete cijeli sadržaj lonca.
Bakalar kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta dok krumpir ne omekša. Tijekom kuhanja posudu protresite, a pri kraju dodajte vino te sol i papar.
Dobar Vam tek!