Restoran Triglav – Štajerski kulinarski biser
Ne možete ni zamisliti kakav je gurmanski biser skriven u idiličnom selu između Celja i Velenja na Dobrni. Mnogim ljudima nepoznat kraj skriva izvrstan restoran gdje će vaši okusni pupoljci uživati. Restoran Triglav je izvrstan restoran koji je posvetio posebnu pozornost poznavateljima dobre hrane koji se vole vraćati na isto mjesto. Osim dobre hrane, ona također nudi prekrasnu i neobičnu priču koju ću opisati u nastavku. Ukoliko i vi želite razmaziti svoje najbliže izvrsnom hranom, pročitajte više o ponudi OVDJE.
Tajna izvrsnosti restorana Triglav – Valburga Rožanec
Rekli su mi da je u prošlosti, to jest, na samom početku, restoran vodila gospođa Valburga Rožanec koja je bila lovkinja. Iako je vodila restoran jer je bila izvrsna kuharica, njena najveća strast je bila lov. Čudno za ženu, zar ne? Osim što je izvrsno kuhala, donosila je svakodnevno u restoran svježe meso i izvrsno domaće povrće iz vrta.
Gđa Valburga je zapisivala sve svoje recepte. To su recepti pravih domaćih i jednostavnih jela, koja su danas zaboravljena. Zanimljivo je da u restoranu danas koriste recepture koje je napisala gore spomenuta dama, naravno s dozom “modernosti”. Prikupljeni recepti čuvaju se u obliku knjige.
Kakav je restoran danas?
Danas je, bez sumnje, restoran Triglav poznat po izvrsnoj kuhinji. U njihovoj kuhinji koristi se velik dio lokalno obrađenih proizvoda, na primjer, sireva, jogurta, mesnih delicija i drugih proizvoda. Ti se proizvodi kupuju od lokalnih poljoprivrednika čime se potiče suradnja i briga o lokalnom stanovništvu te opstanku manjih farmi koje se nalaze u udaljenom, ali predivnom okruženju. Ovo mi se čini fantastičnim. Da ne duljim dalje jer se o ukusima ne raspravlja…dobro, ja hoću, ali kasnije.
Restoran Triglav također ima svoj vrt, udaljen samo nekoliko kilometara od centra Dobrne. Svo povrće koje gost dobije na tanjuru prikuplja se isključivo iz domaćeg vrta nekoliko sati prije pripeme. Koji gurman to ne bi poželio? Kvalitetna, lokalno uzgojena hrana na tanjuru. Osobno jako volim organsku hranu pa sam bila još uzbuđenija!
Fantastična eksplozija okusa i boja
Želite li da vam počnu curiti sline? Pa počnimo. Predstavit ću vam ukusnu večeru u četiri slijeda. Bilo je gotovo osam sati kad smo odlučili večerati na vrtnoj terasi. Vrt restorana Triglav je nadasve romantičan, a svijeća na stolu savršeno nadopunjuje mistični ambijent. Poslužila nas je ljubazna konobarica, gospođa Marta, koja je opisala svaki detalj jela na takav način da smo ga mogli okusiti u našim mislima čak i prije nego što smo ga stvarno probali.
Večera je započela s pozdravom iz kuhinje, koja je bila u obliku rolice s povrćem i pikantnim umakom. Nadasve lijepo kulinarsko iznenađenje. O predjelima i večeri koju smo čekali razmišljala sam još kad sam degustirala rolicu.
Tanjur s predjelom je bio zaista lijep. Predjelo je bilo iznimno šaren, na njemu je bilo svih boja. Svježa i domaća pileća pašteta s domaćom marmeladom, razni proizvodi od domaćih proizvođača mesa i komadi pažljivo odabranog povrća. Sve je bilo omotano u divnu eksploziju okusa. Pašteta se stvarno rastapala u ustima. Gospođa Marta nam je otkrila da dodaju tajni sastojak pašteti, što ju čini još mekšom.
Onda je na red stiglo toplo predjelo. Izvrsna juha od paprike s raviolom u sredini. Da bi obrok izgledao još ukusnijim, na vrhu tanjura je bilo i kiselo vrhnje. Jedva sam čekala isprobati predjelo. Iako sam veliki obožavatelj povrća, nikada mi nije palo na pamet kuhati krem juhu od paprike. S obzirom na okus koji sam doživjela, svakako ću i doma skuhati juhu od paprike.
Jednostavno nisam mogla dočekati glavno jelo. Znala sam da ću opet biti iznenađena. I tako je i bilo. Jelo je bio čak i finije od prethodnog. Na njemu se nalazilo puno različitih sastojaka, a opet me oduševljavala raznolikost komponenti. Mrkva i pire od graška, celer, umak od svježih lisički i prije svega smuđ koji je bio elegantno srolan i položen na povrće na sredini tanjura. Prava simfonija boja i okusa.
Na mesnom tanjuru, umjesto ribe, vladao je sočan i ukusan odrezak koji je potvrdio izvrsnu pripremu i izbor mesa. Gđa Valburga je pripremala ukusna jela, ali moram priznati da je šefica kuhinje Spomenka savršeno nastavila tradiciju pripreme ukusnih jela.
Želudac je već bio poprilično pun, ali još uvijek je ostalo mjesta za desert. Ta točka na i, koja daje restoranu važan pečat; mnogi ljudi smatraju da deserti imaju značajan utjecaj na mišljenje i da ima veliki utjecaj na vaganje odluke da li je restoran vrhunski. Ja također imam takvo mišljenje. Njezin izgled… bila je poslužena na tanjuriću koja je bila prekrivena staklenim zvonom, ako se mogu tako izraziti.
Desert je izgledao tako da ga najradije nisam htjela dirati. Kao i kod prethodnih jela, desert je također sadržavao nekoliko komponenti koje su se izvrsno povezivale i dopunjavale. Bezglutenski čokoladni kolač, panna cotta uvaljana u lješnjake, jagode, jogurt i kremu od zelenog papra. Izvrsno! Bila sam uzbuđena.
Više o izvrsnoj ponudi restorana Triglav možete pročitati OVDJE.
Sad znam zašto se gosti restorana uvijek žele vratiti i, prije svega, zašto su zadovoljni. Ako je vas ovaj opis oduševio, poklonite sebi i svojim bližnjima večeru koja se nalazi u paketima Stol za dvoje i Ekstravagantna večera.