Upoznali smo tradicionalnu istarsku priču Restorana Vodnjanka

Kada je prije dvije godine otvoren restoran Vodnjanka u Zagrebu, vlasnici ovog obiteljskog restorana vodili su se jednostavnom idejom – obogatiti zagrebačku gastronomsku ponudu tradicionalnim istarskim jelima i okusima, pripremljenim po tradicionalnoj recepturi i uz autohtone namirnice. I u tome su, u svakom pogledu, uspjeli.

Priča o kvaliteti

Priča koja je započela prije 50 godina u Istri, svoj nastavak dobila je u metropoli, a više o filozofiji restorana te ponudi jela, doznali smo od voditelja restorana Andreja Mokosa i same vlasnice, Svjetlane Celije. U razgovoru s njima, otkrivene su nam mnoge zanimljivosti o hrani i filozofiji koja čini pozadinu čitavog koncepta Vodnjanke. Tako naglašavaju kako je svojevrsna baza iz koje se dalje “grade“ jela domaća pašta, pršut i tradicionalne torte koje se rade bez brašna, a sve ostalo je nadogradnja uz sastojke kao što su primjerice boškarin i skuta. Svjetlana, koja je od svoje majke restoran preuzela prije četrdeset godina i u kojem uz nju danas rade njezina kćer, sin i muž, veliku pažnju posvećuje očuvanju tradicije. Pritom nam ljubazno objašnjava kako se filozofija restorana zapravo svodi na jednu središnju os, a to su svježe namirnice. Smatra kako je svježa lokalna namirnica, koja je u tom trenu „u sezoni“,  zapravo jedini autentičan način na koji gost može doživjeti ovu istarsku priču. Andrej pak naglašava kako tome dodatno ide u prilog činjenica što je Vodnjanka u svojoj osnovi i dalje obiteljski restoran, a što se reflektira ne samo u ponudi, već i načinu pripreme jela koja su njihovoj kuhinji pripremaju. Andrej nam ovu činjenicu ilustrira zanimljivom pričom, gdje ističe kako Svjetlanina sestra i dan danas, svakodnevno bere divlju rikolu, a sama Svjetlana tu istu rikolu čisti kako bi ju mogla isti dan svježu poslužiti svojim gostima.

Jesenski meni

Dodaju kako se s dolaskom hladnijih mjeseci, meni prilagođava sukladno dostupnim namirnicama. Tako se u jesenskoj/zimskoj ponudi nalaze – ili će se uskoro nalaziti – neka od klasičnih jela kao što su juha od bučinih sjemenki i domaćim bučinim uljem, ali i jela koja su specifična za mikrolokaciju u kojoj se Vodnjan nalazi kao što su domaći ravioli punjeni skutom i tartufima na kremi od maslaca, fagotin od boškarina – smjesa nalik palačinki punjena mljevenim mesom boškarina i lisičarkama na kremi od vrganja. Naglašavaju kako je zbog čestih upita i zahtijeva gostiju za hranom koja bi sadržavala nešto od plodova mora, meni morao biti donekle prilagođen u Zagrebu. Iz tog razloga i kako bi čitavoj priči dali jednu dodatnu vrijednost te udovoljili gostima, u ponudu su uvrstili jela od morskih plodova kao što su salata od hobotnice, riblji tris, paštetu od bakalara, klasični crni rižoto i rižoto od jadranskih kozica kuhan u temeljcu od škampa s kremom pesto genovese. Pritom naglašavaju kako su izrazito pazili da uvrštavanjem tih jela, ne idu na uštrb okosnice koja ovaj restoran čini ovako uspješnim – polustoljetne tradicije i filozofije restorana koja jamči autentičnost i izvrsnost.

Autentični sljedovi

Nakon što smo završili razgovor, ljubazni konobar Danijel preuzeo je brigu o našem stolu i tijekom cijelog obroka spremno je odgovarao na naša pitanja i strpljivo objašnjavao pozadinu božanstvenih okusa svakog izvrsnog jela koje je iznosio pred nas u ugodnoj i toploj atmosferi prekrasnog restorana.

Večer smo započeli izvrsnim domaćim raviolima punjenim zapečenom bučom, domaćom skutom te ručno rezanim istarskim pršutom uz koje se poslužuje izvrsna šarf krema od buče i čips od mirisne istarske pancete. Nakon izvrsnog obroka, Danijel nam također stiže u pomoć s listom najboljih vina. Osim domaćih, u ponudi se mogu naći i neka vrhunska svjetska vina. Na toplu preporuku, za prvu čašu vina prepuštamo se okusima i mirisima Cabernet Sauvignona predivne boje crvenog mramora, koji nam je golicao osjetila svojim suptilnim notama papra i klinčića te divno nadopunjavao posluženu hranu.

Nakon nekoliko minuta, posluženi su nam maestralni domaći ravioli punjeni skutom i tartufima na kremi od maslaca, a na vrhu se nalazi nariban crni tartuf koji svojim prepoznatljivim okusom oplemenjuje ovaj vrhunski užitak za nepce.

Potom dolazi slijed koji nam je bio apsolutni favorit večeri, Capelo del prete u prijevodu znači svečenikov šešir, zlatna je pločica juneće lopatice koji naziv vuće iz talijanske povijesti Istre kada su taj plemeniti dio mesa jeli isključivo svečenici koji su bili visoka kasta. Perfektna tagliatta od teletina – sporo pečena teletina poslužena je s fritulama od skute i poriluka, prženim krumpirom i odličnim tikvicama u tempuri. Obrok smo okrunili crnim Grimaldiijem iz 2017., a baza merlota i terana rezultira vinom koje se odlikuje izuzetnom punoćom okusa i savršeno nadopunjuje iznimnu gastro priču koja nam je servirana.

Za desert nas je dočekala prava rapsodija slatkih okusa, točnije prhke istarske kroštule, prozračne vodnjanske fritule, domaći pekmez od šljiva i jabuka te spektakularna bumbarska torta s bademima od samo tri sastojka – jaja, badema i malo šećera. Zvijezdom deserta pokazao se sir od dunje te čokoladna torta s maslinovim uljem koja odlično ide uz domaći pekmez od naranče.  Lagana torta s grožđem obogaćena cimetom koja nas okusom podsjeća na bakine medenjake, ostavila nas je bez teksta svojom jednostavnošću koja je stajala u opreci s punim okusom koji smo doživjeli nakon prvog zalogaja.

Na odlasku nas je došla ispratiti Svjetlana, kojoj smo se zahvalili na čarobnoj večeri i izrazili uvjerenje, budući da smo iz prve ruke kušali njezine poslastice, kako će joj nadolazeća knjiga „Slatke tajne domaćica Vodnjana“ biti apsolutni hit koji će oduševljavati jednostavnošću recepata i bogatstvom okusa. Također, izrazili smo žaljenje što ne možemo ostati duže, jer svakog petka i subote od 20 sati, gosti mogu uživati u piano večeri prilikom koje izvrsnu hranu nadopunjava jednako izvrsna glazbena pozadina sastavljena od ugodne jazz i filmske glazbe koja prožima cijeli prostor i upotpunjuje ambijent.

Ako bismo željeli podvući crtu, slobodno možemo reći kako zagrebačka ekspozitura ovog kultnog restorana u niti jednom pogledu ne zaostaje za svojim istarskim originalom. Jer nakon spektakularne večere od četiri slijeda praćene izvrsnom ponudom vina, bez imalo težine u želucu te bez ikakvog osjećaja nelagode nakon jednog takvog bogatog obroka, laganog koraka odlazimo doma, sigurni u znanju kako Vodnjanka zasluženo opravdava status jednog od najboljih gradskih restorana.

Ponudu restorana Vodnjanka možete pronaći u SelectBox poklon paketima, a više možete pročitati OVDJE >>


SelectBox je naziv za poklon pakete koji omogućuju originalne doživljaje i nezaboravna iskustva. Cijeli program obuhvaća više od 2200 različitih doživljaja, dostupnih kroz 15 različitih paketa. Za lakši odabir vašeg poklona i cjelokupnu ponudu SelectBox , slobodno pogledajte www.selectbox.hr