BOŽIĆNE ZVJEZDICE – recept

Božić je pred vratima, a svi koji za praznike manično peku kolače već sada znaju čime će ove godine zasladiti obitelj i prijatelje. Kuhinjske police već su pune potrebnih sastojaka, a recepti već odavno spremni.

Ipak, mi vam danas predstavljamo jedan vrlo jednostavan recept za ukusne božićne zvjezdice.

linske-zvezdice-680x454

Foto: galoremag.com

 

Sastojci:

2/3 šalice blanširanih cijelih badema

½ šalice smeđeg šećera

2 ½ šalice višenamjenskog brašna

½ čajne žličice praška za pecivo

½ čajne žličice soli

¼ žličice cimeta u prahu

1 šalica otopljenog maslaca

1 jaje

1 čajna žličica naribane limunove korice

1 čajna žličica ekstrakta vanilije

¾ šalice marmelade od šipka (ili bilo koje druge po izboru)

3 žličice šećera u prahu za posipanje

Priprema:

U električni blender stavite bademe i ¼ šalice smeđeg šećera. Uključite blender tako dugo dok bademi ne budu dobro mljeveni. U manjoj zdjeli izmiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i cimet.

U drugoj, većoj zdjeli, električnim mikserom na srednjoj brzini pjenasto umiješajte maslac i ostatak smeđeg šećera. Dodajte bademe koje ste prije samljeli. Umiješajte jaje, limunovu koricu i ekstrakt vanilije. Smanjite brzinu miksera i umiješajte i brašno. Dobiveno tijesto oblikujte u dvije hrpice i pospremite u hladnjak na sat vremena. Zagrijte pećnicu na cca 180 C, a posudu obložite papirom za pečenje. Na površini prekrivenoj brašnom razvaljajte tijesto i većim kalupima u obliku zvjezdica izrežite površinu koja će vam biti osnova. Takvim manjim kalupom izrežite jednak broj zvjezdica. Veće zvjezdice pecite u pećnici otprilike 7-9 minuta, a manje 5-6 minuta, odnosno dokle ne dobiju lijepu zlatnu boju.

Kada se zvjezdice ohlade, veće premažite marmeladom, a manje prislonite na njih. Posipajte šećerom u prahu i poslužite.

linzer-cookies-star_680x454-300x205

 

 

Dobar tek!