Božićni kruh – recept

Gotovo da i nema blagdanskog stola na kojem se neće naći ova njemačka poslastica, od davnina prihvaćena i kod nas. Budući da skoro svaka obitelj ima svoj recept koji se prenosi s koljena na koljeno, mi vam donosimo jedan za sve one koji još nikad nisu radili ovu tradicionalnu božićnu slasticu.

stollen-jednostavni-006f0c096b6505bf4a9211aac52e5239_view_l

Sastojci:

120 g suhih šljiva

1 žličica praška za pecivo

50 g Gussnela Dolcela

120 g pšeničnog oštrog brašna

malo mljevenog cimeta

1 vanilin šećer

120 g šećera

3 jaja

200 g grožđica

120 g suhih smokava

150 g lješnjaka

korica limuna i naranče

Priprema:

Lješnjake grubo nasjeckajte, smokve narežite na kockice, suhe šljive kratko prokuhajte, ocijedite, ohladite i narežite na komadiće, a grožđice namočite u rum. Jaja pjenasto izmutite, dodajte šećer i vanilin šećer, a zatim umješajte cimet i brašno pomiješano s Gussnelom i praškom za pecivo, pripremljenim suhim voćem te koricom limuna i naranče.

Duguljasti kalup (30 x 11 cm) obložite papirom za pečenje i napunite pripremljenom smjesom. Odmah stavite u pećnicu zagrijanu na 180-200 C otprilike 70 minuta.

Posluživanje

Ohlađen kruh narežite na ploške i poslužite uz šalicu toplog čaja ili kuhanog vina.

download

 

Foto: Podravka.hr

Dobar tek!