Božićni kruh – recept
Gotovo da i nema blagdanskog stola na kojem se neće naći ova njemačka poslastica, od davnina prihvaćena i kod nas. Budući da skoro svaka obitelj ima svoj recept koji se prenosi s koljena na koljeno, mi vam donosimo jedan za sve one koji još nikad nisu radili ovu tradicionalnu božićnu slasticu.
Sastojci:
120 g suhih šljiva
1 žličica praška za pecivo
50 g Gussnela Dolcela
120 g pšeničnog oštrog brašna
malo mljevenog cimeta
1 vanilin šećer
120 g šećera
3 jaja
200 g grožđica
120 g suhih smokava
150 g lješnjaka
korica limuna i naranče
Priprema:
Lješnjake grubo nasjeckajte, smokve narežite na kockice, suhe šljive kratko prokuhajte, ocijedite, ohladite i narežite na komadiće, a grožđice namočite u rum. Jaja pjenasto izmutite, dodajte šećer i vanilin šećer, a zatim umješajte cimet i brašno pomiješano s Gussnelom i praškom za pecivo, pripremljenim suhim voćem te koricom limuna i naranče.
Duguljasti kalup (30 x 11 cm) obložite papirom za pečenje i napunite pripremljenom smjesom. Odmah stavite u pećnicu zagrijanu na 180-200 C otprilike 70 minuta.
Posluživanje
Ohlađen kruh narežite na ploške i poslužite uz šalicu toplog čaja ili kuhanog vina.
Foto: Podravka.hr
Dobar tek!