Najfiniji gastro dragulji koje morate probati ove jeseni
Kušački tim SelectBoxa, ovih se dana zaputio na mnoge različite lokacije diljem zemlje, kako bi prikupio što veći broj recenzija dobre hrane za korisnike SXP1 i SelectBox poklon paketa. Pogledajte kako je izgledalo naše dugoočekivano, slatko i nezaboravno iskustvo, koje jedva čekamo ponoviti.
Gastro scena u Hrvatskoj ovog ljeta je jednostavno eksplodirala nakon što su mnogi posljednjih godinu dana životarili nadajući se boljim danima koji su, srećom, napokon nastupili. Mnogobrojne nove ponude pa čak i restorani, otvorili su se nudeći širok spektar okusa i mirisa za svačije nepce. Iako se ovo isprva čini kao lagan posao, naši hrabri timovi proveli su mnoge sate degustirajući životopisna jela naših partnera, trudeći se pronaći najbolje delicije.
U nastavku, donosimo pregled najfinijih okusa u sklopu SXP1 pažljivo odabranih doživljaja koje sigurno jedva čekate isprobati.
Gurmanski doživljaj od 4 slijeda u centru Zagreba
U samom centru Zagreba, na Jelačić placu, smjestio se sada već dobro poznati American Steak & Grill House u sklopu hotela Dubrovnik. Ovaj restoran nudi jedinstveno gastronomsko iskustvo za sve one koji uživaju u bogatstvima američke kuhinje u srcu Zagreba, a pokazao se i kao idealna lokacija za obrok iz snova i našoj ambasadorici Sabini Krznarić koja nam je opisala svoj doživljaj.
- Dolaskom u moderno uređeni restoran, ljubazno osoblje nas je informiralo o širokom izboru specijaliteta. Izbor je bio zaista velika, a mi smo se za početak odlučili za hladno predjelo u vidu plate Dubrovnik. Izuzetan domaći pršut, nadaleko poznati livanjski sir te masline i voće, utažili su nam onu prvu, najgoru glad, ali znali smo da nas čeka još ukusnih delicija te nismo pretjerivali.
Za toplo predjelo, naručili su lagani rižoto od bundeve i tikvica s vrhunskom pastom.
- Pasta od tartufa dala je jedan izuzetno zanimljiv okus već odličnom jelu. Savršeno! Za glavno jelo imali smo izbor između T-bone steaka i tune, a kako bismo bili sigurni da nište ne propuštamo, odabrali smo jedno i drugo. T – bone steak je bio odličan, gotovo filmski, a kao prilog su bili prženi krumpirići. Moj izbor je pao na ukusno pripremljen tuna odrezak sa žara koji se doslovno topio u ustima, uz dodatak blitve.
Za desert nema boljeg od američkog cheesecakea, s čime bi se sigurno mnogi složili, a prema objavljenim fotografijama, jedno je sigurno – sigurno će se vratiti opet.
Upravo zato, ukoliko se zateknete u centru Zagreba željni odlične hrane, ne tražite dalje jer ovo je mjesto koje od nas dobiva najtoplije preporuke.
Nevjerojatno gastronomsko iskustvo u Restoranu Plitvice
Ukoliko maštate o odličnoj hrani okruženi čarobnim prirodnim ljepotama – zelenilo, svježi zrak, umirujući zvukovi i mirisi prirode, sve to možete pronaći u mirnoj oazi daleko od gradske gužve. Odmor na svježem zraku traži kvalitetnu hranu koja će vas napuniti energijom, a ambijentalni restoran Plitvice s velikom ponudom autohtonih domaćih jela, maštovitih slastica i probranih vina, nudi ponešto za svakog u što je dokazala.
Naša food loverica Ana Krznarić odlučila je svoje gastro iskustvo započeti s ličkom platom u kojoj se nalazilo ponešto za svakog.
- Bruschette s paprikom i ličkom basom odlično su nam otvorili apetit, a gamberi u panko mrvicama još su bolje zaokružili prvi slijed.
Budući da je uvijek pametna ideja pojesti nešto „na žlicu“, teška je bila dvojba između izuzetne toskanske juhe od rajčice i bezvremenskog klasika – tradicionalne goveđe juhe s domaćim rezancima.
- Dobro smo se pomučili dok nismo odlučili što ćemo od mnogobrojnih finih jela u ponudi odabrati za glavno jelo, ali na kraju je izbor pao na rustica beef stripes sa pekarskim krumpirom koji su svakim zalogajem iznova oduševljavali. Zlatni rižoto od kurkume i piletine pokazao se kao odlična opcija, a wok gamberi s ukusnim povrćem i basmati rižom kao pun pogodak. Budući da je ekipa bila poveća, a apetiti različiti, također smo uzeli bajkovito mekan teleći bečki odrezak koji se naprosto topio na jeziku i uz to kao prilog smo uzeli ukusnu krumpir salatu. Na kraju priče, čitav ovaj predivan obrok smo okrunili pitom od jabuka koja nas je oduševila svojom slatko-kiselom kombinacijom okusa idealnom za tople ljetne dane, prozračan cheesecake i lagani čokoladni souffle.
Osim izvrsne hrane, tijekom cijelog obroka ekipa je uživala u magičnoj ljepoti jednog od najljepših europskih bisera prirode dok je šumsko zelenilo pružalo zaklon od sunca. Iskoristite bablje ljeto – dođite i doživite iskustvo za pamćenje, u svakom pogledu.
Gurmanska priča za dvoje u Vinariji Josić
Posljednjih godina, čak i strani turisti prepoznaju Slavoniju i Baranja kao regije u kojim je moguće doživjeti vrhunska kulinarska ostvarenja. Mi domaći to već odavno znamo, ali nije se loše s vremena na vrijeme podsjetiti. Tako je naša Vanja Zalaj u restoranu vinarije Josić doživjela istinsku čaroliju stotinama godina stare priče o baranjskim surducima.
Kaže se kako glad ne pita i upravo zato treba se što brže „baciti na posao“. Iz tog razloga, izbor je pao na pravu mesnu senzaciju u vidu teletine ispod peke obogaćene prigodnim sezonskim povrćem.
- Meso je bilo odlično pečeno i punog okusa, a povrće je odlično pasalo i nadopunjavalo već odličan obrok u kojem smo svakim zalogajem neizmjerno uživali. Vrhunsko bijelo vino voćne arome i predivne boje te privlačnog okusa odvelo nas je u drugi svijet dok smo zadivljeni kontemplirali što ćemo naručiti za desert kako bismo okrunili ovu vrhunsku mesnu rapsodiju.
Za desert su se odlučili za prozračan kremasti desert od kestena i lješnjaka prelivenog narančom. Njihova autentična jela svojim okusom i neodoljivim mirisom svakoga će natjerati na razmišljanje o ponovom dolasku na ovo jedinstveno mjesto vrhunskih vina i fantastičnih baranjskih specijaliteta.
Autohtoni duh Zagreba u restoranu Stari Puntijar
Kada osoba posjeti Zagreb, često puta želi doživjeti onaj istinski, starinski duh Zagreb koji se ponekad izgubi u silnom prometu, užurbanosti i asfaltu hrvatske metropole. Upravo iz tog razloga odlučili smo se za posjet jednom od kultnih restorana koji već niz godina oduševljava znane i neznane ponudom spektakularnih jela. Riječ je naravno o restoranu Stari Puntijar.
Tako je i naša ambasadorica Sara Husar, vođena željom da istinski osjeti taj duh autohtonosti, odlučila se za lagano predjelo od pečenih tikvica punjenih prekrasnim suhim šljivama i umakom od vrhnja. Zanimljivo je spomenuti kako su se suhe šljive koristile kada je kralj Bela IV. u bijegu od Tatara, svoje sklonište pronašao u Zagrebu. Kako je ipak bila riječ o osobi kraljevske krvi, stari Purgeri muku su mučili što ponuditi i s obzirom da nisu imali mesa smišljali su i smislili mnogobrojna jela sa šljivama.
- Nakon ovog ukusnog predjela, odlučili smo se ipak za mesnu opciju kao glavno jelo i nismo ostali razočarani. Oduševili smo se pohanom teletinom uz koju je izvrsno išla riža sa špinatom. Također smo probali vrhunski lungić omotan špekom i poslužen uz povrće sa žara. Izuzetno nas je oduševila fina teletina ujednačene teksture u bijelom umaku sa limunom koja se pokazala kao apsolutni favorit večeri, ili smo barem tako mislili dok nije stigao desert. Autentičan doživljaj ukusne hrane „po starinski“ priveli smo kraju tradicionalnim hladnim knedlama od ribanih jabuka sa keksima i preljevom od višanja. Posebno nas je oduševila činjenica kako se radi o receptu koji je star preko 200 godina i koji nas je uvjerio kako su stari Zagrepčani zaista fino mezili.
Ukoliko svemu ovome dodamo antikni namještaj, zidove ukrašene slikama i novinskim člancima koji pridaju dojmu ugodnog ambijenta, uz uslužno osoblje i vrhunsku gastronomiju zajamčen je potpuni užitak. Pronađite zato vremena te uživajte u besprijekornom kulinarskom iskustvu i ugodnoj atmosferi restorana Stari Puntijar.
Vrhunske istarske delicije u restoranu Hotel Amfiteatar
Posjet istarskoj metropoli ne bi bio potpun, bez da posjetite jedan od vrhunskih restorana kojima ovaj grad obiluje. Naša se ambasadorica Nina Damjanac odlučila za restoran Amfiteatar koji je poznat kao jedan od najboljih restorana u Puli. Ovaj restoran u svojoj ponudi ima razne kreacije i inačice mediteranske kuhinje i najbolja međunarodna vina. Moderan namještaj, elegantno uređenje i uvijek svježe ideje i jela ono su što će vas natjerati da dolazite iznova.
- Odlučni u namjeri da isprobamo različite stvari, za predjelo smo se odlučili za preukusan juneći carpaccio. Jelo carpaccio izmislio je vlasnik restorana u Veneciji, 1950. godine, a naziv je dobilo po slikaru imena Vittore Carpaccio, jer su boje jela podsjećale na njegove slike. I zaista, raznovrsne boje samo su doprinijele odličnom efektu i dobrom dojmu koje je na nas okusom ostavilo ovo jelo. Za glavno jelo bili su svima omiljeni pljukanci u umaku od gljiva i vina te izvrsna junetina koja nas je oduševila svojom puninom okusa i mirisa. Predivnu večer, odlučili smo prinijeti svome zasluženom kraju uz vrhunski desert te smo se odlučili na čarobni mousse i čokoladnu tortu.
Ove jeseni, stvorite sa svojom srodnom dušom, mamom, tatom, prijateljima ili partnerima nezaboravne uspomene i zapitajte se postoji li bolja opcija za druženje od otkrivanja novih gastro mjesta iz sjajne SXP1 ponude doživljaja. Odaberite lokaciju koja će ove godine preuzeti ulogu kraljice jesenskog menija!