Mjesta koja ljubitelji šparoga obavezno trebaju posjetiti

Sezona šparoga, iznimno cijenjene samonikle delikatese, započela je ovih dana i trajat će sve do svibnja. Njezin okus i miris proširit će se restoranima i ponovo će, kao svakog proljeća, osvojiti nove i ponovo oduševiti stare ljubitelje te delicije.

Šparoga se još od davna smatrala carskim povrćem i nije si ju svatko mogao priuštiti. Srećom po nas, ona je danas mnogo dostupnija te ju se sezoni dosta lako može nabaviti na tržnicama i u trgovačkim centrima.

Ipak posebnu čar ima branje divljih šparoga u prirodi, koje djeluje kao antistresna terapija i lagana tjelovježba, a najbolje dolazi na kraju. Ništa nije slađe od pretvaranja netom ubranih šparoga u lagana proljetna jela.

asparagus-803490_960_720 (1)

Postoje tri glavne vrste šparoga, zelena, bijela i ljubičasta, no nama najpoznatija i najdraža je zelena. Upravo ona se može ubrati u proljeće, diljem Istre i Kvarnera.

Poznati je čuvar zdravlja te u malo kalorija sadrži mnoštvo nutrijenata, poput beta-karotena, luteina i zeaksantina, koji su zaslužni za zdravlje našeg organizma. Nutrijenti iz šparoge djeluju antioksidativno te povoljno djeluju na zdravlje kardio-vaskularnog sustava, jetre, bubrega i pluća, a često se spominje i njezin učinak na gubljenje kilograma.

Smatra se jednom od najzdravijih namirnica i često se naglašava koliko je poželjno imati ju na jelovniku. Kada se sjetimo ukusne fritaje, mirisnih domaćih tjestenina i rižota sa šparogom te kako ona izvrsno paše s mesom i ribom i mi poželimo da u njoj možemo uživati još češće.

Ukoliko sami niste vješti u spremanju jela od šparoga, iskoristite sezonu tako što ćete posjetiti neke od restorana u SelectBox ponudi koji nude specijalitete spravljene od ove povrtne delicije.

Primizia Food & Wine by San Rocco

Prvi znak da se priroda u Istri probudila nisu proljetni cvjetovi, već meke, zelene glave mladih divljih šparoga. Ova slatko-gorkasta samonikla biljka jedna je od najzdravijih, ali i najukusnijih namirnica koje je darovalo istarsko tlo. Od sredine ožujka do svibnja divlje su šparoge sastavni, a često i dominantni sastojak svakog vrhunskog ”pijata” u Istri. U kombinaciji sa suhomesnatim proizvodima koji su sazrijeli kroz najhladniji dio godine, te mladim sirevima i skutom, upotpunjuje se uvijek izvanredan gastro doživljaj proljeća na poluotoku

primizia facebook

 

Posjetite Primizia Food&Wine, smješten u centru male pitoreskne Brtonigle. Doživite okuse i mirise magične zemlje te uživajte u njihovoj vrhunskoj gastronomskoj ponudi.

Više o ponudi paketa saznajte na linku.

Konoba Boškinac

Konoba Boškinac poznata je po interpretaciji tradicionalne otočke kuhinje na kreativan i moderan način. Poštuje gastronomsku baštinu, s bogatom ponudom ribe, janjetine, sira, pršuta i drugih svježih sezonskih namirnica, uz maslinovo ulje, začinsko bilje i med, ali predstavljena na poseban način, s izraženim autorskim pristupom.

Bo+íkinac Pag 2017 - Photo Dean Dubokovi¦Ź-126

Zahvaljujući kreativnosti kuharskog tima, harmonija okusa i mirisa stvara nezaboravan doživljaj na tanjuru. Jedan od tih nezaboravnih doživljaja zasigurno će vam priuštiti kušanje njihove juhe od šparoga koja uz divlje šparoge sadrži još prepeličja jaja, kavijar i maslinovo ulje. Zvuči kao nešto što nikako ne želimo propustiti.

Informacije u Konobi Boškinac, koja je nova u SelectBox ponudi, pogledajte OVDJE.

Restoran Ville Annette

U tišini stoljetnih maslina, sa njegovanim okolišem punim mediteranskog bilja i prekrasnim pogledom na plavo more, smjestio se vrt sa restoranom u sklopu hotela Villa Annette.

Opustite se uz kombinaciju modernog dizajna, pogleda na more koji ostavlja bez daha te šarmantnog osoblja s odličnim znanjem gastronomije u jednom od najboljih boutique hotela u Hrvatskoj.

villa annette

Restoran njeguje originalne recepte naših baka koji se baziraju na istarskim plodovima, među ostalim i divljim šparogama.

Zaustavite vrijeme, ostavite brige po strani i prepustite se uživanju u sezonskim specijalitetima restorana Villa Annette, a više o njihovoj ponudi saznajte na linku.

Grad Kromberk

U slovenskom mjestu Nova Gorica smjestio se restoran Grad Kromberk.  Njihova se kreativnost se temelji na dokazanim kulinarskim tehnikama i korištenju svježeg povrća i bilja iz domaćeg vrta. Saznajte kako izgleda kraljevsko uživanje u jelima iz različitih regija i nikako nemojte propustiti njihove sezonske specijalitete – jela od šparoga.

darilni_paketi_grad_kromberk_nova_gorica_5

 

Preporučamo souffle od šparoga te sirove divlje šparoge u kremi od parmezana, a nakon toga užitak zaokružite njihovim originalnim desertima,  kojima se ponuda svakodnevno mijenja.

Više o ponudi pogledajte pogledajte ovdje.

Gostionica Kunst

U kuhinji ovog restorana, lociranog u Leskovcu pri Krškem, prednost se daje lokalnim proizvodima, a sastojci od kojih se priprema hrana moraju biti sezonski i svježi, a jedan od tih sastojaka je i šparoga. Njihov jelovnik, koji slijedi godišnja doba, nudi odabrana jela pripremljena od najboljih sezonskih sastojaka. Vinska karta također poznaje godišnja doba i  Vaša očekivanja, a pri odabiru vina će vam rado pomoći i konobari.

darilni_paketi_gostilna_kunst_krsko_slika_2

Na linku saznajte više o ponudi.

SelectBox je naziv za poklon pakete koji omogućuju originalne doživljaje i nezaboravna iskustva. Cijeli program obuhvaća više od 1800 različitih doživljaja, dostupnih kroz 26 različitih paketa. Za lakši odabir vašeg poklona i cjelokupnu ponudu SelectBox , slobodno pogledajte www.selectbox.hr

footer gušter